Saturday, August 20, 2011

Murat Karayılan'ın BBC Farsça Bölüm ile Söyleşisi: İran’la Dolaylı Görüşüyoruz

Murat Karayılan'ın BBC Farsça Bölüm ile Söyleşisi: İran’la Dolaylı Görüşüyoruz
Arif Keskin
BBC Farsça bölümünün Murat Karayılan’la yaptığı söyleşisi çok anlamlı. Murat Karayılan’ın söyleşisinde “PJAK ve PKK’nın aynı örgüt olmadığını”,  “PJAK kendi lider kadrosu tarafından yönetildiğini”  ve “ PJAK üzerinde etkimiz var ancak kararlarında belirleyici değiliz” şeklinde iddialarda bulunuyor.  Karayılan’ın bu iddiaları yeni değil, eski söylediklerinin tekrarı.
“İran’la Dolaylı Görüşüyoruz” 
Karayılan’ın söyleşisinde can alıcı noktalar İran ilgili söyledikleridir: İran’la uzun süre yüz yüze görüşüp konuşuyorduk. PJAK kurulduktan sonra da görüşmelerimiz sürüyor, ancak görüşmelerimiz dolaylı ve vasıtalar aracılığıyla gerçekleşiyor.
“Biz İran’la her hangi bir şekilde savaşmak istemiyoruz”
İran bize PJAK’ı devreden çıkarırsanız ilişkimizde çok şey değişir” diyor;   Biz de onlara “ ombalamayı keserseniz her şey değişir” diyoruz. Biz PKK olarak İran İslam cumhuriyetini kendimize düşman olarak görmedik ve görmüyoruz da.  Biz PJAK’ın İran-Irak sınırından geri çekilmesini ve onların yerine biz PKK’lıları yerleştireceğiz. Biz sizin vasıtanızla (BBC Farsça Bölümü) İran yetkililerine mesajlarımızı iletiyoruz. Biz İran’la her hangi bir şekilde savaşmak istemiyoruz.”
“ABD-İran Bizimle ilgili görüşüyorlar”
Murat Karayılan “ ABD-İran bizimle ilgili müzakere ediyorlar, ABD istihbarat bilgileri Türkiye aracılığıyla İran’a iletiyor. ABD’nin casus uçakları geceleri keşif yapıyor ve bu bilgiler esasında İran Kandil’i bombalıyor” diyor.
“PJAK-ABD İlişkisi iyi değil”
 Murat Karayılan PJAK-ABD ilişkisi ile ilgi önemli sözler söylüyor: PJAK ABD ile görüşmek ve ilişki kurmak istiyordu ve hala da istiyor. Ancak bu ilişki bir türlü kurulamıyor. Çünkü ABD PJAK’a  “PKK’dan uzak dur ve onlarla bağını kes” diyor. Ancak PJAK bunu kabul etmiyor. Bu nedenle ikilinin ilişkileri gergin”.  ABD nasıl ki  PJAK’a “PKK’dan uzak dur” diyor;  İran da bize aynı şekilde “PJAK’dan uzak dur” diyor. PJAK Amerikalıların isteğini kabul etmiyor,  bizler de (PKK ) İran’ın .
http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2011/08/110820_l78_pkk_iv.shtml
“PJAK silahı Bırakırsa Her Şey değişir”
Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri komutanlarından Hamid Ahmedi " PJAK silahlı çatışmayı bırakırsa ve siyasi faaliyet ederse onunla işim olmaz" açıklamasını yaptı.  Ahmedi “ İran'ın Irak topraklarına hiç girmediğini” s ve ellerinde sadece 40 ile 50 arasında öldürdükleri PJAK 'lının listesinin olduğunu belirtiyor. PJAK’ın üyelerinin ülke dağılımıyla da ilgili çok farklı noktaları belirtiyor: “PJAK üyelerinin sadece %25'nin İranlı Kürtlerden oluştuğunu ve diğer %75'nin Suriye, Türkiye ve Iraklı olduğunu iddia ediyor.
http://www.isna.ir/ISNA/NewsView.aspx?ID=News-1829467&Lang=P

No comments:

Post a Comment